KBBA9

Jumaat, 4 Mac 2016

Kembara KBBA9 di Han Rain forest Resort Pahang

As salam dan hai!

Aku ingat lagi time aku kecik-kecik aku pernah berangan nak camping,buat aktiviti yang melibatkan hutan ni ngan abah aku. Tido sambil layan bintang kat langit..dan macam-macam lagi la. Ala..budak kecik.. macam-macam kot kalo berangan.. siap jumpa pari-pari bagai..hahaha.. tapi walaupun apa yang aku angan tu tak tercapai ngan abah aku tu.. at least, aktiviti yang aku join ngan Team Kelab Blogger Ben Ashaari kat Han Rain Forest Resort Pahang ni sedikit sebanyak buat aku terlonjak seronok sampai rasa nak terbang kat langit...hihihi


Selama 4 hari aku ngan Team KBBA ada kat Han Rain Forest Resort ni.. kat kepala aku terbayang mungkin tempat ni biasa je kot.. tapi takk..selesa habis tempat ni!. Tilam empuk..aircond semua lengkap kat bilik yang dorang sediakan. Kecuali tv je tak ada.. sebab 4 hari kitorang kat sana ngan aktiviti yang dorang sediakan memang takde masa la nak tengok tv. Internet pun susah nak dapat.. memang kita back to basic la bila sampai sini. Bagus gak...takde la berborak sorang-sorang pastu geng-geng lain sibuk hapdet macam-macam kat social media dorang bak zombie kampung pisang patah tengkuk..kepala pun tak pening fikir macam-macam..harharhar.






(terima kasih Team KBBA dan Razzwey untuk gambar resort...  )


Okeh...aktiviti yang ada kat sini banyak.. penat sikit..tapi berbaloi ye geng. Semua aktiviti ni dorang sediakan. Apa-apa hal aku syorkan korang beli la dry bag untuk letak barang-barang eletronik masing-masing kat dalam tu.. kang tak memasal jadi macam sorang geng KBBA si Meera MJ ni..syok layan aktiviti Rapid Shooting tak perasan phone dia dalam poket...rosak terus. ish..


CAMPING PERKAMPUNGAN ORANG ASLI 

Kat sini kitorang berpeluang untuk bermalam / camping di kawasan berdekatan dengan perkampungan orang asli kaum Batek, kampung Dedari. Syok gila.. memang ni yang aku tunggu selama ni. Camping sebelah sungai..heheheh..







TREKKING BUKIT TERISEK

Bukit Terisek atau Teresek. Starting point nampak ok je.. lama-lama mencabar jugak..nasib baik la aku ni jenis pejalan kaki tegar sejak zaman sekolah. So ok la..semput skit je (nak menang gak) time ni la aku ambik kesempatan untuk kenal sikit pokok-pokok yang ada kat sini.









RAPID SHOOTING
(paling tak banyak gambar haha)

Aktiviti ni best! Sampai basah kuyup masing-masing. Aku tak banyak ambik gambar sebab risau phone masuk air. Sebab dalam bot ni nampak je macam rileks, rupa-rupanya ada "perang antara bot" kena serang ngan air sungai ni weii..memang shoot air la semua...siap race kapal lagi..cisss..baru aku tau kenapa dorang bagi nama RAPID SHOOTING ...hee.. apa-apa pun syok! 


(Credit Gambar Team KBBA)



AKTIVITI 4WD

Hah...ni dream come true bagi aku.. haha..duduk kat belakang 4WD sambil menikmati alam. Boleh la masing-masing berangan jadi hero ngan heroin Diwale..angin sepoi-sepoi melambai  kat muka la kononnya..heh





(credit gambar www.ayuejean.com )




POKOK TUALANG

(Pokok terbesar kat Asia ni... baik punya!)
Yang ni aku serius tak tau pasal pokok Tualang ni.. selalu tengok kat internet.
 Bila tengok depan-depan secara live..ambik kau.. besar!





CANOPY WALK

Canopy walk ni menjadi salah satu tarikan kat sini jugak. Part mencabar ialah yang tangga tu..tapi bila dah lalu tu don't worry..ok je.. nasib baik aku tak gayat..miahahaha. 



(Credit gambar abang Lan marqiscareno.blogspot.my dan Ayue www.ayuejean.com )


 Upacara Majlis Pecah Tanah Tapak Pembinaan Eco Adventure Kem Taman Negara oleh Timbalan Menteri Pelancongan dan kebudayaan Datuk Mas Ermiyati Samsudin.

Oh ya.. Team Kelab Blogger Ben Ashaari jugak berpeluang untuk memeriahkan lagi Majlis Pecah Tanah Tapak Pembinaan Eco Adventure. Satu lagi projek baru yang bakal dijalankan.. maknanya ada lagi tempat best yang akan ada kat sini. Tak sabar pulak nak tengok! harap-harap ada peluang la nak pergi ke sini lagi nanti.





 Apa-apa pun big boss Abang Ben Ashaari sempat mintak Datuk Mas Ermiyati tanda tangan kat salah satu baju yang aku buat untuk Kembara KBBA9 ke Taman Negara ni... Datuk puji comei katun tu.. aku pun turut sama rasa comei...ehh..






Takat ni dulu  entri pasal Han Rainforest Resort..kalo nak lagi detail korang bleh la jenguk laman web dorang www.han-rainforestresort.com ...tapi serius cakap..memang sampai sekarang terbayang-bayang seronok aktiviti kat sini.. rasa macam nak repeat balik je sebab ada banyak lagi aktiviti yang tak sempat nak join. Semoga ada la rezeki jejak kaki kat sini lagi (doa banyak-banyak dalam hati)..So...moh le singgah...Dekat jer..



HAN RAINFOREST RESORT


Co No : 673437-T / KPL 4647 Kuala Tahan, 
Jerantut, Pahang, Malaysia 27020
  • 09-2667888
  • hanrainforestresort@gmail.com











8 ulasan:

  1. wahh tak ada pun gambar Yanie..hihih.., gambar yg bulat tu cantikkk... memang best!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. kak yanie bz sangat agaknya.. huuu...tp ada je gambar. up kat ig la kot

      Padam
  2. Balasan
    1. fuhh balik...hahaha..tq abg ben

      Padam
  3. Bestnye dpt g lata berkoh. Hopefully lpas ni dpt pergi lagi dengan team kbba

    BalasPadam
  4. Bestnye dpt g lata berkoh. Hopefully lpas ni dpt pergi lagi dengan team kbba

    BalasPadam